Halk arasında genel olarak şeker hastalığı olarak tabir edilen bir diğer adı ise diyabet olan hastalık genel olarak kanda glikoz yani şeker seviyesinin normal seviyenin üzerine çıkması, buna bağlı olarak normalde şeker bulunmaması gereken idrarda şekere rastlanmasıdır.
Tip 1 şeker hastaları genellikle çok zayıftır ve kilosuna dikkat etmeli kilo kaybı yaşamaması gerekir. Asıl obezite Tip 2 şeker hastalığında sağlığı tehdit eder ve şeker dengesini bozar. Tip 2 şeker hastaları kullandıkları şeker ilaçlarıyla beraber bir diyet programına uymaları gerekmektedir. Yaşına, cinsiyetine ve boyuna göre metabolizma hızı hesaplanmalı ve gün içerisinde yapılan fiziksel aktivitesi göz önünde bulunarak yaktığı kalori hesaplanmalıdır. Yaktığı kalorinin 200-300 kalori düşüğü kadar almasını sağlayacak bir diyet programıyla zayıflaması sağlanmalıdır.
Şeker hastaları zayıflamak uğruna sağlıklarına zarar verecek çok düşük kalorili diyabet diyet listesi uygulamamalı ve diyabet diyeti uygularken karbonhidratı listelerinden çıkarmamalıdır. Hazırlanan diyabet diyet listesi çoğu diyet listesi gibi 3 ana öğün ve 3 ara öğün içermelidir. Ara öğünlerde taze meyve, kuru yemiş, ayran, peynir, galeta veya süt tüketilebilir. Ayda 2-4 kilo vermeleri normal bir durumdur. Daha hızlı kilo vermeleri iyi değildir. Bu durum sürekli kan şekerlerinin bozulmasına neden olabilir.
Şeker Hastalığında Beslenme
Şeker hastalarının tedavilerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ideal kiloda olmaktır. Eğer kilo oranı fazla bu durumda kan şekeri dengesi sağlanamayabilir. Diyabet diyeti uygularken glisemik indeksi yüksek besinlere dikkat edilmeli hatta uzak durulmalıdır. Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerinde ani yükselmeler ve düşüşler yaşanır. Bu oynamalar kan şekerinin dalgalanması ve bozulmasına sebep olur.
- Günlük olarak almaları gereken protein, karbonhidrat ve yağ dengesini iyi ayarlamalıdırlar. Sadece proteine dayalı oluşturulan bir diyette kişi zarar görebilir.
- 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün yapılmalıdır. Ara öğünlere protein ve karbonhidrat birlikte alınmalıdır.
- Şekeri dengelemek adına mutlaka kalsiyum kaynağı tüketimi her öğün için tercih edilmelidir. Az yağlı yoğurt veya ayran tüketimi önemlidir.
- Her öğünde tam buğday ekmeği ve salata tüketimine dikkat edilmelidir.
- Tereyağı, kızartılmış besinler ve basit şeker içeriği olan besinlerden kesinlikle uzak durmalıdır.
- Her gün 2-3 litre arası su tüketmeye özen gösterilmelidir.
- Tatlı ve şeker isteği yaşanan durumlar için meyve, yoğurt ve sularına tarçın eklenerek isteği azaltabilir.
- Paketli gıdalar şeker ve tuz içerdiği için olabildiğince uzak durulmalıdır.
- Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri tüketilmemelidir.
- Basit şeker içeren tatlı, bisküvi, pasta, kek gibi besinlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.
- İçeriğinde beyaz un bulunduğu için börek veya simit gibi besinlerin tüketimine dikkat edilmeli nadir olarak tercih edilmelidir.
Kaynaklar
https://www.dralpercelik.com/tip-1-diyabet-nedir/