Kürtaj Hakkında Bilinmeyenler

Kürtaj Hakkında Bilinmeyenler

Diğer adı küretaj olan kürtaj, rahim içinin temizlenmesini sağlayan cerrahi müdahaledir. Özellikle istenmeyen gebeliklerde kürtaj ile gebelik sonlandırılır. Plansız ve beklenmedik zamanda oluşan gebelikler, kadın kendini hazır hissetmiyorsa kürtaj ile son bulur. Kürtaj her kadının anayasal hakkıdır, bu sebeple her kadın istenmeyen gebelikleri kürtaj ile sonlandırabilir. İsteğe bağlı kürtaj için aşılmaması gereken yasal bir süre sınırı vardır, bu süre son adet tarihinin ilk gününden itibaren 10 haftadır. Son adet tarihi baz alınarak da hesaplanan gebelik haftası, ultrason ölçümleriyle en doğru olarak belirlenir. Bu süre içinde her kadın yasal hakkını kullanabilir ve kürtaj olabilir. Kürtaj Konya uygulamasında istenmeyen gebeliklerle ilgili tüm çözümler her yönüyle kadınlara anlatılmaktadır. Çünkü kürtaj aslında bir doğum kontrol yöntemi değildir, bu yüzden kadınların bilinçlendirilmesi ve aile planlaması hakkında doğru adımlar atmasını öneriyoruz.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj ile rahim içi temizlenerek gebelik sonlandırılır, kürtaj, ağrılı bir işlem olduğu için anestezi uygulanır. Bu anestezi lokal ya da koldan yapılan iğneyle uyutma olarak yani sedasyon anestezisi şeklinde olabilir. Kürtaj için 5-10 dakika gibi bir süre gerekir, bu süre sonunda kürtaj tamamlanır ve kadın günlük yaşantısına devam edebilir.

Kürtaj Sonrası Neler Yaşanır?

Kürtaj yapıldıktan sonra hafif düzeyde kanama, yine aynı şekilde şiddetli olmayan ağrı olabilir. Bu durumlar, geçicidir ve kısa süre ortadan kaybolur. Ancak bazı durumlarda aşırı kanama, şiddetli ağrı ve ateş gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda da yapılması gereken hekimle görüşmek ve durumu bildirmektir.

Kürtaj sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere baktığımızda, özellikle ilk 2-3 hafta cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir. Bunun sebebi, enfeksiyon riskinin olmasıdır, kürtaj sonrasında tabii ki hekimin uygun gördüğü ilaçlar verilir ancak riske atmamak için cinsel ilişki önerilmez. Havuz ya da denize girmek kürtaj sonrası erken dönemde uygun değildir, ancak ayakta duş alınabilir. Duş alırken küveti doldurmak uygun olmaz, bu sebeple ayakta duş alınması tavsiye edilir.

Kürtajdan sonra korunma yöntemlerine dikkat etmek gerekir, çünkü kürtaj sonrasında korunma olmazsa gebelik riski vardır. Tekrar istenmeyen ve beklenmeyen gebelik yaşamamak için dikkatli olmakta fayda vardır.

Ayrıca kürtaj doğurganlığı etkileyen bir müdahale değildir, bu yüzden kürtaj olmak gelecekte hamile kalmayı zorlaştırmaz.

İstenmeyen gebelik yaşayan, kendini bu sürece ve anne olmaya hazır hissetmeyen kadınlar kürtaj ile gebeliği sonlandırabilir. Kürtaj Konya ilinde planlı gebelik yaşayan kadınların sayısı günden güne artmakta ve kadınlar bilinçlenmektedir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Tüp Bebek Genital Estetik

Facebook: @ dr.uzayyildirim

Instagram: @ uzayyildirim

YouTube – Op.Dr. Uzay Yıldırım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir