Ağız ve diş sağlığı insan vücudunun direkt dış etkenlere maruz kalabildiği bir yer olması sebebiyle her zaman önemli olmuştur. Bu anlamda yemek yerken, konuşurken ve nefes alırken direkt olarak ağzımızın açık olması sebebiyle dış etkenler kaynaklı bir çok sıkıntı yaşayabilmekteyiz. Tuzla diş kliniği tarafından kendilerine başvuran hastalardan yola çıkılarak yapılan araştırmaya göre insan vücudunun hastalıklarla olan direncinde ağız ve diş sağlığının çok büyük bir başı olduğu anlaşılmıştır.
Özellikle pandemi sürecinde ağız ve diş sağlığına dikkat eden birilerin dikkat etmeyen bireylere oranla virüse yakalanmasının zor olduğu ve yakalansa dahi iyileşmesinin diğer hastalara göre daha kolay olduğu anlaşılmıştır.
Pandemi döneminde diş tedavisi
Alanında uzman tuzla diş kliniği tarafından yapılan araştırmaya göre pandemi döneminden bir çok hastanın diş tedavisi ve kontrollerini aksattığı hatta hiç yaptırmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu dönemde bir çok hastanın hastaneye giderse virüs kapacağı algısına kapıldığından dolayı tedavilerini ve kontrollerini yaptırmamanın daha güvenli olduğunu düşündüğü anlaşılmıştır.
Ulusoy diş hastanesi tuzla diş kliniği uzmanlarına göre pandemi döneminde tedavilerin aksatılması sonucu ağız ve diş sağlığının arka planda bırakılması ile insan vücudunun direncinin düşeceği bu sebeple de virüslere ve hastalıklara karşı direncin zayıflayacağı söylenmektedir. Pandemi döneminde de diğer dönemlerde olduğu gibi tedavi yapılan ortamlarda sağlanan hijyen ve sağlık koşulları ile hem hekimlerin hem de hastaların sağlık açısından güvenlikleri sağlanmış olur. Her zaman sağlıkla ilgili güvenirliği ve hizmetleri kanıtlanmış kliniklerin tercih edilmesi gerekmektedir.
Diş muayenesi ne zaman yapılmalıdır.
Diş muayenesi düzenli olarak yapılması gereken bir sağlık muayenesidir. Diş kontrolü çocukluktan itibaren düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Dünya sağlık örgütünün tavsiyesine göre ilk diş hekimi kontrolünün bebeğin ilk dişi çıktığında yani 6 ayla 1 yaş aralığında yapılmasını önermektedir. Tuzla diş kliniği çocuk diş uzmanları ilk kontrolde diş bakımı hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.
Diş hekimlerine göre bebeklikte diş fırçalaması yapılmamasını bunun yerine nemli gazlı bezle diş etleri ve dişlerin silinmesini önermektedir. Diş fırçalamaya ise 14 aylıktan sonra dişlerin durumu hekim onayı ile geçilmesi önerilmektedir.
İlk diş kontrolünden sonra senede en az 2 defa diş kontrolü için diş hastanesine gidilmesi ve herhangi bir sorun olduğunda ise geciktirilmeden uzman hekime başvurulması gerekmektedir.