Temiz Suyu Pis Depodan İçmeyin

 

Gözlerden uzak tenha yerlere, bodrum veya çatılara yerleştirilen büyük depolardan tutun da, ev ve ofis dahil her türlü kamuya açık binalarda sürekli kullandığımız su sebillerine kadar su deposu temizliği düzenli olarak yaptırılmazsa ciddi hastalıklarla boğuşmak zorunda kalıyoruz. Su deposu temizleme işini hafife alan veya sürekli erteleyen sorumlular, en temel su kaynaklarımız üzerinden bize savaş açar gibi her türlü mikrobu farkında olmadan üzerimize salıyorlar. Teknoloji o kadar ilerledi ki, dezenfeksiyon için artık sadece arındırılması gereken kimyasallar kullanılmıyor. Sağlığa tamamen zararsız olan ozonla sebil temizliği, içi sararan, kapkara olan ve neredeyse yosunlanmaya yüz tutmuş sebillere yeniden hayat vererek pırıl pırıl yapıyor.

Tekdezvip insan sağlığına verilmesi gereken önemin farkında olarak, gerekli tüm sertifika ve belgeleriyle, yeni teknolojileri kullanarak su deposu temizlik hizmetlerini layıkıyla yerine getiriyor.

Olmazsa Olmaz Olan Dezenfeksiyon

Su, ilk çıktığı kaynaktan tertemiz çıksa da, yolu üzerinde ve depolandığı tüm alanlarda hem dış etkenler dolayısıyla hem de kendi doğası gereği zamanla kirlenip, yosunlanıyor. Özellikle yedeklendiği deponun malzemesi nedeniyle paslanma gibi durumlarla karşılaşılıyor. Islak yüzeylerin bakteri oluşumuna zemin hazırlaması, depolar içerisinde istenmeyen problemlerin yaşanmasına sebep oluyor. Günlük hayatımızın vazgeçilemez en önemli unsuru olan suyun bulunduğu ortamın temizliği sağlığımızı direkt olarak etkiliyor.

İşe Keşifle Başlayın

Sürekli temiz tutulması gereken su yedekleme ortamınız için ne yapabileceğiniz hakkında TekdezVip ailesi size ‘ücretsiz keşif hizmeti’ sunuyor.

  • Birden fazla 1000 ton ve fazlası depolarda yapılması gereken işlemlerin sıralanması,
  • Uzun zaman temizlenmemiş kuyu suyunun bulunduğu depolarda,
  • Uzun zaman temizlenmemiş yağmur suyu kullanılan depolarda,
  • Gaz olma ihtimali görülen su depolarında,
  • Vidanjör kullanılması gerekebilen su depolarında,
  • Depoya girişi engelleyen, tavana yapışık veya kapağı olmayan su tanklarında,
  • Temizlik yapılırken ihtiyaç duyulacak elektriğin, suyun ve kirli su giderinin problemlerinin çözümü için keşif talep edebiliyor ve uygunluk hâlinde rutin temizlik hizmeti alabiliyorsunuz.

Peki, sağlıklı su için başka neler yapılıyor?

Su Deposu Temizliği

Su, yolu üzerinden taşıdığı kum, balçık, çamur gibi maddelerle hem kendini, hem de bulunduğu ortamı zamanla kirletiyor. Uzun zaman devirdaim olmayan, sadece kesinti zamanları kullanılan depolarda kirlilik daha fazla oranda oluyor. Daha da vahim olanı, depo etrafındaki kırık ve çatlak yerlerden haşerelerin, farelerin ve örümceklerin suya düşmesidir.

Bu şekilde kirlenen suda bakteri ve mikroplar üreyerek çoğalıyor. İshal, tifo, çocuk felci, beyin iltihabı, alerji, kaşıntı, astım, lejyoner, iltihaplanma, kolera, sıtma, tularemi, hepatit A, hepatit E gibi çok ciddi hastalıkları bulaştırıyor.

Bu hastalıklardan korunabilmek için:

  • Altı aylık periyotlarla (kesintili dönemde üç ayda bir) depo temizliği ve dezenfektesi uygulanmalı.
  • Dışarıdan depoya girebilecek hayvan ve haşereleri önlemek için tüm çatlak ve kırıkların onarılmalı, gerekirse yenisiyle değiştirilmeli.
  • Değiştirilemeyen durumlarda korozyonu önlemek için izolasyon kaplanmalı.
  • Kuyu veya taşıma suyunun kaynağı belirlenemiyorsa kullanılmamalı.
  • Kişisel temizliğe önem verilmeli, meyve ve sebzeler bol ve temiz suyla yıkanmalı.
  • Bulaşıcı hastalığı olan kişilerle görüşürken önlem almalı, temas etmemeli.
  • Depolara klor dozaj pompalama ve arıtma sistemleri kurulmalı.
  • Yılda bir kez tüm tesisatın dezenfekte işlemi yapılmalı.

TekdezVip su depoları temizlik ve dezenfeksiyon çalışması yapabilmek için gerekli olan tüm yetki ve kalite belgelerine sahip, portör muayenelerini güncel tutan ve tüm Türkiye’ye yıllardır servis veren güvenilir bir marka olarak, işlem bittiği zaman kaşeli ve imzalı servis hizmet formu veriyor. Bu belge olası bir sağlık sorununda veya denetimlerde gereken bakımı yaptırdığınızı ispatlayarak sizi koruyor. Son derece ciddi sonuçlar doğurabilecek depo temizlik işini ehil olmayan yetkisiz kişi veya kurumlara yaptırmamalı, servis hizmet formu verebilecek yetkin ve tecrübeleri firmalarla çalışmalısınız.

Su Sebili Ozon Temizliği

Her yerde elimizin altında olan, her mevsim sıcak ve soğuk su ihtiyacımızı karşılayan çeşitli markalarda, farklı boylarda ve değişik sistemlerle çalışan sebiller var. İster şebeke suyu kullanılsın, ister damacana veya arıtma musluğuna bağlansın, elbette onların da temizliğe ihtiyacı var. Sebilden alınan suda koku, renk, tat farklılığı ve yosunlanma fark ederseniz kullanımı muhakkak durdurmalı ve uzmanlardan yardım almalısınız. Bazı sebillerin kalitesine bağlı olarak koku veya tat değişikliği fark edemeyebilirsiniz.

Ancak TekdeZip uzmanları periyodik bakımı yapılmayan tüm su sebillerinde de bakteri üremesinin kaçınılmaz olduğunu vurguluyor. Su sebillerinin sadece ozon ve suyla temizlenmesi gerekiyor. Başka bir dezenfektan kullanılamıyor. Zaten ozon oluşan bakterileri kökünden temizliyor ve yeniden üreme işlemini azami ölçüde erteliyor. Su sebili dezenfeksiyonunda en etkili ve tek madde olan ozon, bu konuda yetki belgeleri olan uzmanlarca uygulanıyor.

Su Analizi

Temizlik öncesinde veya sonrasında su analizi yaptırmanız gerektiğinde Sağlık Bakanlığı akredetisi olan, gerekli kalite ve yetki belge ve sistemlerine sahip tarafsız laboratuvarlara başvurmanız gerekiyor. TekdezVip sizin için gerekli kaynaktan numuneleri alıyor, yetkili laboratuvara ulaştırıyor, kaşeli imzalı sonuç raporunuzu teslim ediyor. Kimyasal ve mikrobiyolojik olarak test edilen suyun ne şekilde temizliğe ihtiyaç duyduğu veya temizlik sonrası ne derece başarılı olunduğu belirleniyor.

Lejyoner bakterilerin oluşturduğu zatürre biçimi hastalığın bulaşmasını önlemek için ayrıca bir test gerekli. Temizlenmemiş depolardan veya klima tesisatlarından yayılabiliyor.

Su Deposu İzolasyonu

Su depoları çok çeşitli materyallerden üretiliyor. Materyali ne olursa olsun suyun aşındırma etkisi yüzünden korozyon oluşuyor, içte ve dışta zamana dayalı yıpranmalar meydana geliyor. İzolasyon ana olarak iki sebebe bağlı yapılıyor. Birincisi, depo içerisindeki suyun sterilliğini kaybetmesi nedeniyle tesisata dağıtımının sağlıksız olması; ikincisi ise, korozyon nedeniyle suyun dışarıya sızması. Fiber, plastik ve polietilen türdeki depolara izolasyon yapılamıyor ancak geri kalan tüm materyallere yapılabiliyor.

İstisnai olarak delik oluşan metal alaşımlı su depoları da izolasyon kabul etmiyor. Materyal çeşidine göre izolasyon yöntemi de değişiyor. TekdezVip, planlanan işlemi uygulamadan önce müşterisine detaylı bir şekilde izah edip onayını alıyor. Herhangi bir yapıştırıcı veya solüsyon öneren kişi veya kurumlara güvenmemenizi salık veriyor. Özellikle plastik yüzeylere uygulanan işlemler başlangıçta tutmuş gibi görünse de kısa sürede yarılarak deforme oluşumunu ve zararı devam ettiriyor.

En önemli uyarılarından biri de, her deponun mutlaka izolasyon yaptırılması gerekmediği konusunda. Paslanma dahi olsa, kompresörlerle uygun işlem yapıldığında temizlenebilen depolar bulunuyor. Uzmanların yaptığı ücretsiz keşiflerle gereksiz masraflardan kurtuluyorsunuz.

Havuz ve Denge Tankı Temizliği

Yüzme havuzları da ister kapalı ister açık olsun kirlenmeye mahkum. Çevreden gelen çeşitli maddelerin yanında suyla gelen kum, çamur, toprak, pas veya birçok insanın kullanımına açık olması nedeniyle bulaşıcı bakterilerin birikmesi, istenmeyen hastalıkların çoğalmasına neden oluyor. Sağlık Bakanlığı’nın ilgili mevzuatlarında da belirtilen halka açık havuzlar başta olmak üzere tüm umumi veya özel havuzların özel bakım ve temizliğe ihtiyacı var. Genel dip temizlikleri uzmanlar tarafından doğru kimyasalların doğru oranlarda kullanılmasıyla yapılmalı.

TekdezVip, havuzlarınızın günlük, haftalık, aylık rutin temizliğini üstleniyor. 6 aylık ve yıllık genel temizlikleri ihmal edilmiyor. Havuzda sağlık demek, sadece temizliği değil, dezenfeksiyonu da kapsıyor. Havuz bakımı yanında periyodik kontrollerde havuz denge tanklarına da muhakkak bakım uygulanıyor.

Ortam Dezenfeksiyonu

Ortam dezenfeksiyonu insan sağlığına zarar vermeyen özel kimyasal maddelerle yapılarak ortam yüzeylerinden ve havasından bulaşabilecek hastalıkların yayılmasını engelliyor. Özellikle hastane, okul, kreş, pet shop, veteriner klinikleri, toplantı salonları vb alanlarda yapılması tavsiye ediliyor.

Su Tesisatı Temizliği

Belirli bir kaynaktan gelen suyu son kullanım alanlarımıza taşıyan boru hatlarının hepsi su tesisatına dahil oluyor. Eski boru hatlarının bakırdan olması nedeniyle ciddi paslanmalar görülüyor. Yeni döşenen hatların plastik olması pas yapmasa da diğer tüm bakteri ve mikropların üremesine olanak sağlıyor. İç yüzeyleri zamanla jelimsi bir tabaka veya kireçle kaplanıyor. Şebeke veya depo suyunun kirliliği halinde bu borular da kirlenmiş oluyor. TekdezVip her alanda su tesisatı temizliğini özellikle altı ayda bir önerirken, bakır boru hatlarında aşınma ve delinme riski sebebiyle dezenfekte işleminin yapılamayacağı konusunda da uyarıyor. Ortalama üç ila dört saat arasında bitirilen bu işlem esnasında geçici olarak su kullanılamıyor. Bakımdan sonra sağlıklı ve temiz suyla yeniden buluşmanız sağlanıyor.

Soğutma Kulesi Temizliği

İhmal edilmemesi gereken bakımlardan biri de soğutma kulelerine uygulanan temizlik ve dezenfeksiyon işlemi. Suyun bulunduğu her alanda olduğu gibi, soğutma kulesi altlarında bulunan ve stabil devirdaim yapılan havuzların bakımı yapılmadığı takdirde sonu zatürreye varan çeşitli hastalıkların klimalar yoluyla yayılması kaçınılmaz oluyor.

Su sistemlerinizin bakımı yaptırmadan önce TekdezVip firmasının web sayfasında sunulan temizlik öncesi / sonrası çekilmiş fotoğrafları ve referansları incelemeyi unutmayın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir