TBMM “unutulma hakkını” araştırdı

TBMM “unutulma hakkını” araştırdı

Türkiye Büyük Millet Meclisi, dijital çağda kişilerin verilerinin korunması ve unutulma hakkı konusunda araştırma gerçekleştirdi. Unutulma hakkının hukuk sisteminde önemli bir etki yaptığını ve hakka talebin artacağı değerlendirildi.

Raporda, “Kişinin kendisi ya da üçüncü bir kişi tarafından paylaşılan, uzun süredir kullanılmadığından hukuksal fayda taşımayan veya artık ilgisiz olarak kabul edilen kişisel verilerin istek üzerine veya otomatik olarak dijital ortamdan silinmesidir” olarak ifade edilen unutulma hakkına ilişkin talebin vatandaşlar arasında yaygınlaşacağını öngörülüyor.

UNUTULMA HAKKI TÜRK HUKUKUNDA AÇIKÇA DÜZENLENMEDİ

Milliyet’in haberine göre, unutulma hakkı Türk hukukunda henüz açıkça ve ismen düzenlenmedi. Ancak BM, Avrupa Konseyi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşların düzenlemeleri incelendi.

Raporda unutulma hakkına ilişkin ifade ve basın özgürlüğü, toplumun bilgi alma ile kişilik hakkı, özel yaşama saygı ve unutulma hakkı arasında adil bir denge sağlanarak her somut olayda mahkemelerce karar verileceği kaydedildi.

UNUTULMA VE BİLGİ ALMA HAKKI ARASINDA DENGE VURGUSU

Anayasa Mahkemesi’nin de bu alandaki kararlarına işaret edilen raporda, “AYM, başta anayasa olmak üzere normatif düzenlemeleri yorumlayarak unutulma hakkı kavramını tanımlamış, kavramın hukuk sistemi içerisindeki yerini ve kapsamını açıklamıştır” ifadeleri kullanıldı.

Raporun sonuç bölümünde ise, “Teknolojik gelişmelerle unutulma hakkının mevzuatlarda detaylı olarak düzenleneceği öngörülmektedir” denildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir