Tarım kimyasalları nasıl denetleniyor? Soframıza gelen ürünlerde tarım kimyasallarının kalıp kalmadığı nasıl anlaşılıyor? Tüm bu adımların işleyişinin çerçevesini tarım ve orman bakanlığı çiziyor.
Tarım kimyasallarının kullanımına bitki koruma ürünlerinin önerilmesi, uygulanması ve kayıt işlemleri hakkında yönetmelikte yer alan teknik detaylara göre izin veriliyor. Bakanlık sonra sahada denetim yapıyor.
O denetimlerde tarım kimyasalı doğru kullanılmış mı? Kullanımı yasaklı, tavsiye dışı veya hatalı kullanılan tarım kimyasalları var mı buna bakılıyor.
Denetimler 2 şekilde oluyor. Hasat öncesi ve sonrası. Hasat öncesi tarla, bağ, bahçe, serada hasat sonrası da hal manav vb. Satış yerlerinden örnekler alınıyor. Analiz ediliyor.Eğer bir uygunsuzluk varsa idari para , hasatı geciktirme veya ürün imhası gibi idari yaptırımlar uygulanıyor.
Denetimler Türkiye çapında yüksek riskli olduğu değerlendirilen aralarında domates, biber, şeftali ve muz başta olmak üzere 43 taze meyve ve sebzede yapılıyor. Yıllık 20 binin üzerinde üretim yerinde ve piyasaya arz edilmiş ürünlerde kalıntı var mı buna bakılıyor.
Tarım kimyasallarının satışı da denetleniyor. Üretim yerinden yurtiçi ve yurtdışı son kullanıcıya gidinceye kadar karekod ile bakanlıkça
izleniyor. Yetkililer tarım kimyasalı uygulanma sonrasında etiket bilgilerine uygun bir şekilde ilaçlama yapılması ve ilaçlama ile tüketim arasında geçmesi gereken süreye uyulması önemli diyor. Münferit olayların da genelde bu yol izlenmediğinde ortaya çıktığı belirtiliyor. Bu nedenle ‘’ bitkisel üretim yapan üretcileri bu süre dolmadan ürünü piyasaya arz etmemesi gerek.’’ vurgusu yapılıyor.