Koronavirüs aşı çalışmalarında sona gelindi. Tüm Dünya 2019 Mart ayından beri koronavirüs pandemisiyle mücadele ederken aşı çalışmalarına hız verdi ve artık aşı çalışmalarında sona gelindiği konuşulmaktadır. İngiltere’de Pfizer aşısı onay aldıktan sonra Türkiye’de aşı çalışmalarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı çalışmaları hakkında son durumu aktardı ve Türkiye’ye 11 Aralık’tan sonra aşının geleceği bilgisini duyurdu. Peki ama koronavirüs aşısı geldikten sonra uygulama nasıl olacak? İşte koronavirüs aşısının zorunlu olup olmayacağı ile ilgili bilgiler…
Koronavirüs aşısı yaptırmak zorunlu mu olacak?
Koronavirüs aşı çalışmalarıyla ilgili her gün yeni bir gelişme yaşanmaktadır. Dünyanın gözü koronavirüs aşısının kullanımıyla ilgili detaylara çevrilmiş durumda. Aşı çalışmalarında sona gelindiği bilinmektedir. Birçok insanın araştırdığı konu ise koronavirüs aşısının zorunlu olup olmayacağı konusudur. Günümüzde bütün dünya tarafından aşının zorunlu hale getirilip getirilmemesi tartışılıyor. Şu sıralar aşı yaptırma konusuyla ilgili herhangi bir yasal durum söz konusu olmamakla birlikte farklı ülkelerde farklı hizmet kollarından aşı zorunluluğu gelmektedir. Avustralya hava yolu şirketi Qantas uluslararası seferlerde koronavirüs aşısının zorunlu olacağını duyurdu. Şirketin CEO’su Alan Jones, dış hat seferlerinin dışında iç hatlarda ise aşı zorunluluğunun olmasına gerek duymadıklarını ifade etti.
Bilim Kurulu Üyesi Afşin Emre Kayıpmaz ise aşı uygulamalarıyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verirken aşı yaptırmanın zorunlu olup olmayacağına da değindi. Koronavirüs aşısı zorunluluğu hakkında Kayıpmaz, “Aşı uygulamalarındaki zorunluluk hakkında kişisel kanaatim; aşı ülkemize geldikten sonra risk gruplarına göre kademe kademe aşılamanın yapılmasıdır. Risk grubundaki kişiler için bu aşı zorunlu olmalıdır.” dedi.
Dünyadaki bazı havayolu şirketleri gibi Kayıpmaz da aşının HES kodu gibi bir zorunluluk olabilme ihtimaline değindi. Kayıpmaz “HES kodunuzla sizin hasta veya taşıyıcı riskli, temaslı olup olmadığınız görünüyor. Kişisel olarak aşı olmayı tercih edemeyebilirsiniz ama örnek veriyorum aşı olmazsanız uçak yolculuğu yapamayabilirsiniz. Aşı olmadıysanız, otobüs yolculuğu yapamayabilirsiniz. Bence, aşı olmayanlar içinde HES kodu gibi bir uygulama yapılarak aşı olmayan kişilerin kalabalık alanlara, toplu taşıma kullanmalarına bu gibi toplum içindeki tüm alanlara girmesi engellenebilir.” ifadelerini aktardı.