Canlı hayvan kullanılmadan laboratuvarda üretilen “kültür eti” duyuruldu. Bu duyuruyla birlikte et endüstrisi baştan aşağı değişeceğe benziyor. Amerikan şirketine kültür eti satması için onay verildi. Peki laboratuvar ortamında üretilen et yenir mi yenmez mi? Türk bilim insanlarına sorduk. İşte görüşleri…
Prof. Dr. Özer Ergün: Yapay et yıllardır insanların düşündüğü, yapmaya çalıştığı bir konu. Bundan 25-30 yıl önce soyadan yapay et yapıldı ama bu et değildi. Soya etiydi ve benzeri bir üründü. Bu dünyada yaygın bir şekilde üretilip satılmaya başlandı ancak şuana kadar gerçek manada bir süt bir et yapılamadı.
Doç. Dr. Yavuz Dizdar: Bir ara marketlerde okyanus lokumu diye bir şey satıyorlardı. Sözüm ona yengeç etiydi. Bu tip hileler, çarpıtmalar zaten bizim beslenme tarihimizde var. Yapay ette o nedenle olmaz değil, olabilir.
Doç. Dr. Serkan K. Büyükünal: Bu etler sonuç itibariyle laboratuvarda yapılan analizlerde belki besin ihtiyacını karşılayabilir ama insan organizmasına girdikten sonra vereceği tepkiler şu anda tartışılmamış. Genetik anlamda sıkıntılar olabilir. Bu etlerin piyasaya çıkarılması noktasında büyük ihtimalle çiftlik ve kümes hayvanların beslenmesi ile ilgili bir takım engeller çıkabilir. Bunun sonucunda da halkın büyük bir kesimi bu ete ulaşamaz.