Hayvanları koruma kanununa ilişkin yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Öncelikle artık hayvan mal değil can olarak kabul edilecek.
Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi, 6 aydan 4 yıla kadar. Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişi 1 yıldan 5 yıla kadar. Bir hayvan neslini yok eden kişi ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.. Hayvanları dövüştüren ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alacak. Hayvanlara cinsel saldırıda bulunan ve tecavüz eden kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezasına çarptırılacak.
Ev hayvanını terk edene hayvan başına 2 bin lira idari para cezası kesilecek. Bir hayvan neslini yok edecek müdahalede bulunanlara 35 bin lira olacak ceza. Yetkisi olmadığı halde hayvan deneyi yapanlara ise hayvan başına 4 bin 500 lira idari para cezası uygulanacak.
Kurban kesimi sırasında uyulması gereken hususlara aykırı davrananlara hayvan başına 5 bin 250 lira idari para cezası uygulanacak.
Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemi ile kayıt altına aldıracak. Bunun için son tarih 31 Aralık 2022. Eğer bu yapılmazsa hayvan başına 1200 lira ceza kesilecek.
Petshop’larda kedi ve köpek satışı yapılamayacak. Orada sadece kataloglar olacak. kedi köpek ordan seçilecek. Ama üretimleri Tarım ve Orman Bakanlığı’nca izin verilen yerlerde olacak.
Hayvanların kullanıldığı kara ve su sirkleri ile yunus parkları yasaklanacak.. Mevcut işletmelere tasfiye için 10 yıl süre tanınacak.
Tehlike arz eden hayvanları bakanlık yeniden belirleyene kadar pitbull terrier, japanese tosa, dogo argentino, fila brasilerio türlerini veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, Türkiye’ye girişini yapana hayvan başına 11 bin lira idari para cezası verilecek.
Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler 31 Aralık 2022, diğer belediyeler ise 31 Aralık 2024’e kadar hayvan bakımevlerini kuracak.