Son dönemde yaşanan dolandırıcılıklar üzerine kripto paralar yakın markajda. Bir yandan art arda düzenlemeler devreye girerken, bir yandan da Hazine ve Maliye Bakanlığı gelişmeleri ilgili kurumlarla takip ediyor.
Bakanlık geçtiğimiz aylarda bu çerçevede Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında Merkez Bankası, BDDK, SPK ve ilgili diğer kurumlarla işbirliği halinde çalışmalar yürütüldüğünü açıklamıştı. Bu kapsamdaki çalışma grubunun atılan ve atılacak adımlar üzerinde çalışmaları sürüyor. Kripto para ve platfomları konusu an be an izleniyor.
Milliyet’in haberine göre SPK da , meclise gönderdiği yazıda, kripto para platformlarına ilişkin denetim yetkisinin bulunmadığını belirtti. Diğer devlet kurumlarının, kripto para işlemlerinin herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında olmadığı ve işlem yapanların zarara uğrayabilecekleri konusunda uyarılarda bulunduğunu bildirdi.
Kripto paralarla ilgili en çok konuşalan sorunlar arasında “Güvenli mi?”, “Muhatap kim?”, “Kaybedilen paralar geri alınabilir mi?” gibi sorular var.
Şimdi gözler Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığının üzerinde çalıştığı düzenlemede.
Ayrıca kripto para platformlarına ilişkin bir düzenleme daha geldi. Kripto para platformları ile faizsiz konut şirketleri, belli bir tutarın üstündeki her işlem sırasında ayrıntılı kimlik tespiti yapacak.
Yönetmelik suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla yükümlüler, yükümlülükler, yükümlülüklere uyumun denetimi, Gümrük İdaresine açıklama yapılması ve diğer tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası da kripto paralarla ilgili bir düzenleme yapmış kripto para ile ödemelerde doğrudan kullanılmasını yasaklamıştı.