Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Türkiye’de 3 milyon 600 bin civarında Suriyeli mülteci bulunuyor. En çok Suriyeli göçmen bulunan il ise İstanbul.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçici koruma statüsünde bulunan Suriyeli göçmenlerin istihdam, konut, mekan, eğitim, sağlık, sosyal uyum ve ayrımcılık boyutlarını ortaya koymak amacıyla İstanbul göç araştırması gerçekleştirdi.
Araştırmaya göre Suriyeli göçmenler, Türkçe bilmemek, haklarında çıkan olumsuz haberler ve iş imkanlarının dar olmasından dolayı topluma ayak uydurmakta zorlanıyor. Kadınların çoğu dil bilmediği için eşlerinin ya da Türkçe bilen yakınlarının gelmesini beklediği için tedavi için müdahalede gecikiliyor.
Suriyeli göçmen kadınların birçoğu psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor.
Yüzde 34’ü savaşta birinci derece aile üyelerinden bir ya da daha fazla kişiyi yitirdiğini belirtti. Buna ekonomik sıkıntılar ve sağlık sorunları da eklendiğinde özellikle kadınlarda yaygın bir bıkkınlığın ve baş edememe psikolojisinin ortaya çıktığı tespit edildi.
Araştırmaya göre çoğu Suriyeli göçmen, ev kirası vermekte zorlanıyor.
Suriyeli oldukları için çoğu zaman bulamadıklarını ya da daha yüksek ücret talep edildiğini söylüyorlar.
Suriyeli göçmenler içinde çocuğunu okula gönderemeyen hanelerin oranları yüzde 61. Suriyeliler arasında kız çocukların okula gitmesini destekleyenler yüzde 82, çocuk yaşta evliliğe karşı olanlar ise yüzde 83.
Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin ise Türkiye’de en fazla karşılaştıkları sorun ırkçılık ve ayrımcılık.
Özbekistanlı göçmen kadınlar ise para kazanmak için Türkiye’ye geldiklerini söylüyor.
Türkçeyi kolay öğrenmeleri ve çalışma disiplinlerinin yüksek olması bakımından Özbekistanlı göçmenler istihdamda tercih edilen bir göçmen grubunu oluşturuyor.