‘Hocaların hocası’ olarak bilinen Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu vefatının ilk yılında çeşitli törenlerle anıldı. Virüsle mücadelede hayatını kaybeden ilk Türk hekim olan Taşçıoğlu ateş, öksürük ve nefes darlığı şikayetiyle tedavi altına alınmıştı. Uzun sürem yaşam savaşını kaybeden Taşçıoğlu 1 Nisan 2020’de aramızdan ayrılmıştı.
CEMİL TAŞÇIOĞLU KİMDİR? İŞTE HAYATI
Prof. Dr. Taşcıoğlu, 6 çocuklu Muhammed ve Fazilet Taşcıoğlu çiftinin ikinci evladı olarak, 1952’de Rize’de dünyaya geldi.
Henüz 2 yaşındayken ailesi İstanbul’a taşınan Taşcıoğlu, ilköğrenimini Sultantepe İlkokulu’nda tamamladı. Ortaokul ve liseyi Marmara Koleji’nde dereceyle bitiren Taşcıoğlu, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi’ni de dereceyle kazandı.
Mezuniyetinin ardından vatani görevini Kars’ın Sarıkamış ilçesinde ifa eden Taşcıoğlu, daha sonra mecburi hizmet için gittiği Şanlıurfa’da 6 yıl hekimlik yaptı.
Cemil Taşcıoğlu, yıllar sonra döndüğü İstanbul’da, mezunu olduğu İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Genel Dahiliye Kliniği’nde ihtisasa başladı ve sırasıyla iç hastalıkları uzmanı, doçent ve profesör unvanını aldı.
“Hocaların hocası” Cemil Taşcıoğlu’nun vefatının birinci yılı
Eşi Dr. Öğretim Üyesi Didem Akal Taşcıoğlu’nun “Varoluş nedeni dünyadaki insanlara şifa dağıtmak” olarak tanımladığı Taşcıoğlu, emekliliği dolduğu halde çok sevdiği mesleğini, hastalarını ve öğrencilerini bırakmamak için görevini sürdürdü.
Yakın çalışma arkadaşları tarafından “Asistanından öğrencisine kadar herkesin sevdiği ulu bir çınar” olarak nitelendirilen, Taşcıoğlu, birçok doktor yetiştirmesi dolayısıyla “hocaların hocası” olarak da anılıyor.