Türk Silahlı Kuvvetleri Afganistan’da, ISAF yani Uluslararası Güvenlik Destek Gücü harekatının başlangıcından itibaren görev alıyor. ISAF ilk olarak 2001’de, Afgan makamlarının yardım talebi ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin bu yönde bir güç kurulmasına izin yetkisi temelinde konuşlandırılmıştı. Bunun için Meclis’ten tezkere geçmişti.
NATO, Ağustos 2003’te, BM ve Afgan hükümetinin talebi üzerine, ISAF’ın komutasını devralmıştı. Kısa süre sonra yine BM tarafından ISAF’ın kademeli olarak Kabil dışına genişlemesi zorunlu kılınmış ve 4 aşamada genişleme sağlanarak ülke geneline yayılmıştı.
Nato üyesi ülkeler ISAF’ın bitiminden sonra Afganistan’da muharip olmayan kararlı destek misyonunun başlatılması kararlaştırmıştı. Bu kapsamda Türk askeri unsurlarının NATO ekseninde başlayan bu görevine ilişkin de Meclis’ten tezkere geçmişti.
Son olarak 6 Ocakt’a 18 ay, yani 2022 yılının temmuz ayına kadar süreyi uzatmıştı. O kararda “TSK unsurlarının NATO’nun Afganistan’da icra etmekte olduğu kararlı destek misyonu ve devamı kapsamında yurt dışına gönderilmesi…” ifadesi yer alıyordu.
Son gelişmeler ışığında, çekilme kararlarının tamamlanmasının ardından Türk askeri unsurlarının Afganistan’daki varlığına dair hukuki süreç gündemde. Yeni bir tezkerenin gündeme gelip gelmeyeceği ya da Libya’da olduğu gibi ikili askeri bir anlaşmayla mı hareket edileceği henüz net değil.