Kalın bağırsağın son 60-70 cm’lik kısmı olan anüs, rektum, sigmoid kolon ve sol kolonun, ucunda kamera olan esnek bir aletle incelenmesi işlemidir. Bu işlemin kolonoskopiden farkı tüm kalın bağırsağın incelenmemesidir. Kolonoskopide kalın bağırsağın tamamı incelenirken rektosigmoidoskopide ise sadece son 60-70 cm’lik kısım incelenmektedir.
Rektosigmoidoskopi, rektaltuşede (parmakla makat muayenesi) kitle hissedilen hastalara, dışkıda kan gören hastalara ve anorektal bölge hastalıklarının; örneğin Hemoroid, Anal fissür (makat yırtığı) ve Anal fistül teşhisinde ve operasyon öncesinde yapılması önerilir.
Neden tüm hastalara kolonoskopi yapmıyoruz da rektosigmoidoskopi yapıyoruz? Çünkü Rektosigmoidoskopi için damardan sakinleştirici ilaç vermeye gerek olmaz. İşlem yaklaşık 10 dk sürmektedir. Genellikle basit bir işlemdir ve bunun için aç olmaya gerek yoktur. İşlem öncesinde makattan sıkılan lavmanlar yeterli bağırsak temizliği sağlamaktadır. Tüm bağırsağı temizlemeye, müsil içmeye gerek olmaz. Rektosigmoidoskopi sırasında sakinleştirici ilaç uygulanmadığından işlem sonrasında rahatlıkla günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. İşlem sırasında biyopsi ya da polipektomi yapılmamışsa kan sulandırıcı ilaçlar hemen tekrar başlanabilir. Bu avantajları nedeniyle rektosigmoidoskopiyikolonoskopinin yerine sıklıkla kullanıyoruz.
Rektosigmoidoskopinin bağırsaklara herhangi bir zararı yoktur. Tecrübeli ellerde güvenli bir işlemdir. İşlem sırasında bağırsakların içine hava verilerek şişmesi sağlanır. Bu bazen şişkinlik ve gaz sancısına yol açabilir, ancak işlem bittiğinde hepsi geçer. Kolonoskopi cihazı ile anüsten girilerek 60-70 cm ileriye gidilerek bağırsaklar incelenir. Bağırsağın gerekli görülen yerlerinden teşhis amaçlı biyopsiler alınır. Eğer bağırsak içerisinde polipler varsa polipektomi (polibin tamamının çıkarılması) işlemi yapılır.Ancak çok nadir de olsa komplikasyonlar görülebilir. Biyopsi ya da polipektomi yapılırken bağırsak duvarında delinme, yırtılma ya da kanama olabilir. Bunlar çoğu zaman kendiliğinden düzelirken çok çok nadiren de ameliyatla tedavisi gerektirebilir.
Kliniğimiz endoskopi ünitesinde rektosigmoidoskopi, kolonoskopi ve gastroskopi (endoskopi) işleminlerini güvenle yapmaktayız.