2018 YKS soruları ve cevapları, üzerinden TYT – AYT – YDT soruları, ÖSYM tarafından ne zaman açıklanacak? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), yeni sınav sistemi üzerine öğrencilerin meraklı bekleyişi başlarken, kurumdan ‘sınavda yayınlanan soruların’ ne zaman yayınlanacağına dair resmi açıklama yapılmadı. Öte yandan sınavdaki tüm sorular mı yayınlanacak yoksa kurumun her sene yaptığı soruların %10’u mu yayınlanacak? Kurum tarafından resmi açıklama yapılması bekleniliyor.
YKS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK, NASIL KULLANILACAK?
YKS sınav sonuçları, ÖSYM sınav takvimi bilgilendirme sayfasındaki bilgilere göre; sınav sonuçları 31 Temmuz 2018 tarihinde açıklanıyor. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunmaktadır. Bu adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrenciler için 100 ve üzeri) olması gerekmektedir. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerlidir. Uygulamaya yönelik usul ve esaslar, YÖK tarafından belirlenecektir.
TEMEL YETERLİLİK TESTİ TYT NE ZAMAN SAAT KAÇTA YAPILDI?
TYT sınavı, 30 Haziran 2018 tarihinde saat 10:15’te başlıyor. Sınavda toplam 120 soru soruluyor. 120 soru, 135 dakikada çözülecek. 4 konu üzerinden soru dağılımları: Türkçe testi ( Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerilerini ölçmeye yönelik sorular) 40 soru soruluyor. Sosyal Bilimler testi (Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe alanlarındaki temel kavram ve ilkeleri kullanma becerilerini ölçmeye yönelik sorular) Tarih 5 soru, Coğrafya 5 soru, Felsefe 5 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (veya ilave Felsefe soruları) 5 soru soruluyor. Temel Matematik Testi (Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerilerini ölçmeye yönelik sorular) 40 soru soruluyor. Fen Bilimleri testi (Biyoloji, Fizik ve Kimya alanlarındaki temel kavram ve ilkeleri kullanma becerilerini ölçmeye yönelik sorular) Fizik 7 soru, Kimya 7 soru, Biyoloji 6 soru soruluyor.