Dernek kurabilmek için belirli bir amaca sahip olmalı ve bu amaca hizmet edecek en az 7 kişinin olması gerekmektedir. Dernek kurmak için kanunen 7 kişi sınırlaması getirilmiş olsa dahi bir üst sınırı söz konusu değildir. 7 kişi arasından kurucu üyeler ve üye statülerine netlik kazandırılması gerekmektedir.
Derneğe bir isim seçilmesi gerekir. Derneğe isim seçme konusunda birçok detaya dikkat edilmesi gerekir. Dernek adında Türk, Milli, Atatürk gibi kelimeleri kullanmadan önce izin almak gerekir. Bunun yanı sıra hepsi, tüm, bütün gibi kapsayıcı sözcükler kullanılamaz. Ayrıca dernek isminin, Türkiye’de daha önce kurulan bir derneğin ismi olmadığından da emin olunmalıdır. Bu kurallar doğrultusunda dernek ismi doğru bir şekilde seçilebilir.
Dernek tüzüğü hazırlanmalı ve dernek kurucuları tarafından her bir sayfası imzalanmalıdır. Dernek tüzükleri şubeli ve şubesiz olmak üzere iki şekilde doldurulmaktadır. Dernek başkanlığı tarafından hazırlanan örnek tüzüklere bakarak doldurulabilir.
Dernek adresi belirlenmelidir. Dernek adresi olarak seçilen binada farklı ikamet adresleri bulunuyorsa, bu ikamet adreslerindeki kat maliklerine giderek izin almak gerekecektir. Kat maliklerinin imzası sonucunda adres belirlenebilir. Bunun yanı sıra derneğin kendine has bir girişinin olması gerekmektedir. Bu şartlarda dernek kurmak mümkündür.
Derneğin Vergisel Yükümlülüğü ve Tutması Gereken Defterler
Dernek üyeleri, bağlı bulundukları vergi dairesine başvurarak vergi kimlik numarası almak zorundadır. Merkez ve şube için aynı vergi numarasını kullanmak mümkündür.
Dernekler işletme hesabına göre karar defteri, demirbaş defteri, işletme hesabı defteri, üye kayıt defteri, evrak kayıt defteri ve alındı belgesi kayıt defteri tutmak zorundadır.
Dernekler bilanço esasına dayanarak üye kayıt defteri, karar defteri, evrak kayıt defteri, yevmiye defteri, envanter defteri ve büyük defter tutmak zorundadır.
Kaynak: https://derneknedir.com/