Son dakika: Aşı olanlar maske takacak mı? Aşı olanların maske takması zorunlu mu 2021?

Son dakika: Aşı olanlar maske takacak mı? Aşı olanların maske takması zorunlu mu 2021?

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca maske zorunluluğu hakkında konuştu. Birçok vatandaş maske zorunluluğunun ne zaman kalkacağına dair bilgileri araştırıyor. Aşı olanların maske takması zorunlu mu? sorusu her geçen gün daha çok araştırılıyor. Peki ama aşı olanlar maske takacak mı?

Maske zorunluluğu ne zaman kalkar?

Bakan Koca, “Maske kullanımı ne zaman kaldırılabilir?” sorusu üzerine, “Biz toplumsal bağışıklığın oluşmadığı bu dönemde, maskeyi halen o güvenlik çemberi içinde kullanmamız gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum. Toplumsal bağışıklığın oluştuğu, en az yüzde 70 oranında aşılamanın olduğu dönemde maskelerden de artık kurtulabileceğimiz dönem olur diye düşünüyorum.” açıklamasını yaptı. 

Bakan Koca, “Kısıtlamaların azaltılmasıyla birlikte, vakaların temasla birlikte arttığını biliyoruz.” diyen Sağlık Bakanı Koca, ”Kısıtlamaların kaldırılmasıyla düşüşün stabil kaldığı bir döneme giriyoruz. Şimdi Delta varyantıyla yukarı doğru çıktığını görmüş oluruz. Bu dönemde daha sabit kaldığını, daha önceki İngiliz varyantından farklı olarak aşılama döneminde olduğumuzu biliyoruz. Aşılama ile yukarı doğru çıkışın baskılandığı kanaati içindeyiz” ifadelerini kullandı. 

” ÇİFT AŞI DA YAPTIRSANIZ MASKE ŞART ”

Aşı olanlar maske takacak mı?

Aşı olanların maske takma zorunluluğu hakkında konuşan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sema Turan, ”Ben bu kararı doğru bulmuyorum çünkü aşının amacı hastalığın şiddetini azaltmak. Aşı olanların virüsü almayacakları anlamına gelmiyor bu durum. 2 doz aşısını yaptıran da taşıyıcı olabilir ve başkalarına bulaştırabilir. O nedenle biz aşılı bireylerde maskenin önemli bir kural olduğunu söyledik. ABD BioNTech aşısı da uyguladı. Bu aşı için henüz elimizde sonuçlar yok. Yani BioNTech ile aşılananlarda virüsün barınabilme oranının kaç olduğunu kimse bilmiyor. O yüzden aşılı bireylerin, aşılanmayanlar için hâlâ maske ile devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir toplumda maskenin atılması kararı verilmesi için aşılama oranının en az yüzde 60’a ulaşması gerekiyor. Koruyacağımız insan sayısı ne kadar artarsa ancak o zaman maskeden kurtulmaktan söz edebiliriz.” cümlelerini belirtti.

Kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Melih Hulusi Us ise konuyla ilgili ”mRNA aşılarında gerekli dozda aşı olanlarda koruyuculuk yüzde 90 oranında. Dolayısıyla bu kişiler çok rahat şekilde maskesiz dolaşabilir. Ancak bizim ülkemizde uygulanan Sinovac aşısının etkinliği yüzde 50 ile 80 arasında. O orana ulaşamadığımız için maskeden kurtulmak şu anda bizim için geçerli değil. Yoğun bakımda hasta olan birçok aşı olmuş hasta var şu anda. Şu anda yoğun bakımda olan 65 yaş üstü hastaların yarısı aşı olmuş hastalar. Ancak bizde de BioNTech aşısı yaygınlaşırsa biz de o seviyeye gelebiliriz. Şu anda çift doz aşı olanların dahi maskesiz dolaşmaması gerekiyor.” açıklamasını yaptı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir