Dernek Nasıl Kurulur | Dernek Kurmak Maliyeti 2021

Dernek Nasıl Kurulur | Dernek Kurmak Maliyeti 2021

Dernek; ortak bir amaç doğrultusunda ve bireysel amaç hedeflemeden en az 7 kişinin bir araya gelmesi ile oluşur. Dernek kurmak için herhangi bir izin almaya gerek yoktur ve bulundukları ilin en büyük mülki amirine bildiri yapmaları yeterlidir. Derneğin kuruluş anı, dernek kurmak için gerekli belgelerin ve dernek kuruluş bildirimi mülki amire yapılır. Mülki amir illerin büyüklüğüne göre vali ya da kaymakamdır.

Derneğin kuruluş aşamaları şu şekilde olmaktadır;

l En az 7 kişi bir araya gelmelidir,

l Derneğin amacı ve ayrıntıları belirlenmelidir,

l Dernek kurmak için gerekli olan belgeler hazırlanır ve tüzük oluşturulur,

l Yazılı kuruluş bildirimi hazırlanır,

l En büyük mülki amire gidilir ve bildiri yapılır.

Bu aşamalar gerçekleştikten sonra en büyük mülki amir tarafından başvuru yapılan saat ve gün not edilerek kuruculara başvuru alındı belgesi verilir. Tüm bu işlemler ile en büyük mülki amirin dernek biriminde bulunan kişiler ilgilenir. Belgeler teslim edildikten hemen sonra tüzel kişilik kurulmuştur ve faaliyete geçebilir. Fakat bir taraftan da kuruluşun hukuka uygun olup olmadığı incelenir.

60 gün boyunca derneğin tüm belgeleri ve işlemleri incelenir. Eğer bir takım eksiklik görülürse tüzel kişiliklere bildirilerek 30 gün içerisinde eksikliklerin giderilmesi istenir. Eksiklik görülen durum verilen süre içerisinde giderilmezse mülki idare tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına bir bildiri yapılır ve Asliye Hukuk Mahkemesinde derneğin iptali için dava açılır.

DERNEK KURMAK İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER NELERDİR?

1. Dernek kurucularının hepsi tarafından imzalanmış 2 adet Dernek tüzüğü

2. Dernek kurucularının arasında tüzel kişi bulunuyorsa eğer; bu tüzel kişinin unvanı, kuruluş yeri, kuruluş belgesi ile tüzel kişiliklerin organları tarafından yetkilendirilmiş olan gerçek kişiyi de belirterek bu konuda alınmış kararların fotokopisi gereklidir.

3. Dernek kurucularının arasında yabancı dernek ya da dernek, vakıf dışında kar amacı gütmeyen başka tür kuruluşların bulunması halinde; İçişleri Bakanlığı tarafından bu kuruluşa dernek kurmaları için izin verildiğine dair yazılı belge olmalıdır.

4. Dernek kurucuları arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişi varsa eğer yerleşme hakkına sahip belge sunmalıdır.

5. Yazışma, tebligat gibi konularda yetkilendirilen kişi veya kişilerin isim, soy isim, yerleşim yeri ve imalarının bulunduğu bir liste gereklidir.

6. Çocuk derneği kuruluyorsa eğer, kurucuların yasal temsilcilerinin izni olduğuna dair bir belge sunmalıdırlar.

Kaynak: https://elifkaratas.com.tr/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir