İçişleri Bakanlığı’nın aldığı salgın tedbirleri kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilen ya da durdurulan sektörlerde mücbir sebep hali ilan edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, faaliyetlerine ara verilen iş yerlerinin vergi ödeme sürelerini erteleyen Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Vergi ödemeleri ertelendi mi?
İçişleri Bakanlığı’nca alınan tedbirler kapsamında, faaliyetlerine geçici süreliğine tamamen ara verilen işyerleri, Vergi Usul Kanunu’nun, “mücbir sebep” hükümlerinden faydalandırılacak. Kapsama giren işletmecilerin mücbir sebep döneminde verilmesi gereken KDV ve muhtasar beyannamelerinin beyan ve vergi ödeme süreleri, mücbir sebep halinin sona ereceği, yani işletmelerin açılacağı tarihi izleyen ayın 26. günü sonuna kadar uzatılacak.
Mücbir sebep kapsamındaki işletmeler:
Sinema salonu, kıraathane, internet kafe, çay bahçesi gibi işletmeler ertelemeden faydalanırken, paket servis ve gel-al hizmeti verdiği için restoranlar kapsam dışı olacak.
Kapsama girmesi beklenen bazı faaliyet alanları şu şekilde;
– Döner, lahmacun, pide faaliyetleri,
– Ciğer, kokoreç ve kebap faaliyetleri,
– Diğer lokanta ve restaurant faaliyetleri,
– Pizzacılar,
– Fast –food faaliyetleri,
– Gece kulübü, pavyon, bar, meyhane faaliyetleri,
– Sinema salonları,
– Cafe ve internet cafeler,
– Yüzme kulüpleri, kaplıca, hamam, sauna vb.
Mücbir sebep nedir?
Önüne geçilmesi elde olmayan, istencin dışında oluşan durum.
Mücbir sebep, hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk ve buna benzer hallerdir. ‘Mücbir sebep’ kavramı hukukun temel kavramlarından birisidir ve hukukun hemen hemen bütün dallarında uygulaması görülmektedir.