Bilim insanları koronavirüse karşı etkili bir aşı geliştirmek için küresel bir rekabet içinde. Cambridge Üniversitesi de o yarışa katıldığını duyurdu. İngiliz Hükümeti’nin 1,9 milyon sterlinlik fonundan yararlanacak olan üniversite, İngiltere’de Oxford Üniversitesi ve Imperial College Of London’dan sonra aşı yarışına katılan 3. eğitim kurumu oldu.
Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, aşının insan deneylerine sonbaharda başlanacağı belirtildi. “geliştirdiğimiz aşı sadece yeni tip koronavirüse karşı değil, hayvanlardan insanlara yayılabilecek tüm koronavirüslere karşı koruma sağlamayı hedefliyor” denildi.
Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, geliştirmekte oldukları aşıda, Oxford ve Imperial College Of London’dan farklı olarak, tek iplikçik içeren RNA yerine bütün DNA’yı kullanacaklarını da açıkladı. Araştırmacılara göre bu, aşıyı daha kararlı ve çok yönlü hale getirerek dondurularak saklanmasına ve jet enjektör dağıtım sisteminde kullanılmasına olanak tanıyacak. Yani aşı iğnesiz bir şekilde uygulanabilecek ve buzdolabında saklanabilecek.
İğne ve şırıngalara erişimin zor olduğu yoksul ülkelerde de kolaylıkla kullanılabilecek. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, şu anda dünyada 26’sı klinik deneylerde olmak üzere toplam 165 potansiyel koronavirüs aşısı geliştiriliyor.